Particulier
Zakelijk

Hoe werkt een thuisbatterij?

Hoe werkt een thuisbatterij?

De wereld richt zich steeds meer op duurzame energie. Belangrijke thema’s zijn het verminderen van onze afhankelijkheid van het elektriceitsnet en het bevorderen van zelfvoorziening. De thuisbatterij speelt bij deze thema’s een cruciale rol. Maar hoe werkt een thuisbatterij eigenlijk?

De basis van een thuisbatterij

Een thuisbatterij is in de basis een geavanceerde batterij. Deze batterij slaat energie van zonnepanelen of andere hernieuwbare bronnen op. De opgeslagen elektriciteit gebruikt u op latere momenten. Bijvoorbeeld wanneer de productie laag is op een bewolkte dag of in de nacht.

Tot zover de basis. Hieronder de werking van de thuisbatterij in stappen uitgelegd:

    1. Energieproductie: De eerste stap in het proces is de productie van elektriciteit. Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen op het dak van een huis. Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom (DC).
    2. Omvorming naar wisselstroom (AC): De meeste huishoudelijke apparaten werken op wisselstroom (AC). Daarom zet de thuisbatterij de gelijkstroom om in wisselstroom. Dit gebeurt via een omvormer.
    3. Opladen van de Thuisbatterij: Een thuisbatterij laadt zich op wanneer de productie hoger is dan de het gebruik. Het teveel aan stroom slaat zich op in de thuisbatterij. Klaar voor gebruik wanneer de rollen zijn omgedraaid.
    4. Energieafgifte: Dit vindt plaats wanneer het verbruik hoger ligt dan de productie van stroom. Bijvoorbel ‘snachts of op een bewolkte dag. Als dit het geval is, schiet de thuisbatterij in actie. Deze geeft opgeslagen elektriciteit af. Zo voorziet u uw huishouden van stroom.
    5. 5. Slimme Energiebeheersystemen: Moderne thuisbatterijen bezitten slimme energiebeheersystemen. Deze systemen monitoren voortdurend de energieproductie en het –verbruik. Ze optimaliseren het opladen en ontladen van de batterij. Zo ontstaat er geen tekort aan stroom.

Ook interessant

Voordelen isoleren

Voordelen isoleren

De voordelen van Isoleren; wat betekent dit voor u? In een tijd waarin energie-efficiëntie en milieubewustzijn steeds belangrijker worden,...